Typ

Sala Silvergruva – En Silvergruva för hela familjen, fylld av historia och upplevelser!

Har ni hört sägnen om Bråsta-Lasse? En dag för flera hundra år sedan kom en av Bråsta-Lasses kor hem från betet med något som blänkte som silver på hornen. Dagen efter följde han efter sina kor ut och till sin stora lycka hittade de silver under rotvältan av en stor gran. Bråsta-Lasse och hans drängar började bryta silvermalmen och framställde silver och det sägs att det var så man upptäckte silvret vid Sala Silvergruva.

Under sin storhetstid räknades Sala Silvergruva till en av världens fem största silverfyndigheter. Gustav Vasa benämnde gruvan som Svea Rikes skattkammare och Karl IX sade Riksens förnämsta Clenodium. Det är uppenbart att diverse storheter älskade gruvan och denna underbara plats vill vi dela med oss av till Er! Sala Silvergruva är idag både skyddad som fornlämning och byggnadsminne och dessutom räknas markerna i utkanten av gruvområdet till ett naturreservat.

Idag kan man ta en promenad genom historien både ovan och under jord. Man kan ta en fika i den pittoreska Kaffestugan eller äta en välsmakande måltid i Värdshuset. Konferera i den vackra Direktörsbostaden eller varför inte spela en omgång boule med vänner i den fantastiskt fina trädgården där bakom? Sist, men absolut inte minst, så får man inte glömma bort att besöka gruvans butik och museum med sina unika föremål!

Populärt just nu