Typ

Glasriket i Småland

I Glasriket har det tillverkats munblåst glas sedan 1742. Tillsammans med glasblåsarna utmanar formgivarna ständigt glasets möjligheter och många glasblåsartekniker har experimenterats fram i de småländska hyttorna. Idag möter du som besökare både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till glasugnarna för att se när det skapas!

Till Glasriket i Småland kommer mer än en miljon besökare varje år. Många återvänder gång på gång, att se glas bli till tröttnar man aldrig på. Men även utanför glashyttornas värme finns mycket att uppleva. Här hittar du såväl kulturhistoria, mängder av naturupplevelser samt ett stort utbud av shopping och övriga aktiviteter. Varför inte fiska i någon av de många sjöarna, cykla dressin på en av de gamla järnvägarna eller ta en kurs för att själv lära dig grunderna i glasblåsning

Hyttsill

Hyttsill är en populär tradition med anor i Glasriket. När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i glashyttorna. Kocken har bland annat stekt saltsill i kylröret – där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Hyttsillskvällarna har sitt ursprung från tiden när glashyttan också var bygdens samlingspunkt. Numer kan besökare njuta av den unika atmosfären och maten som tillreds på klassiskt vis. Självklart blir det även musikunderhållning och glasblåsaruppvisning. Låt väl smaka på Glasrikets ”nationalrätt”!

Glasriket Pass

Glasriket pass är förmånskortet i Glasriket som ger en mängd fasta rabatter på bl.a. glasblåsning, gravering och målning samt gratis entré och guidning. Håll dessutom utkik efter rabatter och erbjudanden på plats i butikerna. Passet kan köpas i webbutik, se vår hemsida.

Populärt just nu