Typ

Museum Vandalorum

Vandalorum är ett museum för internationell samtidskonst och design beläget utanför Värnamo i Småland. Museet initierades av konstnärer och är byggt enligt ett originalkoncept av den italienska världsarkitekten Renzo Piano. Inspirationen har Piano hämtat från lokala byggnadstraditioner och framförallt från den monumentala röda torklada som en gång fanns på platsen.

Smålands Konstarkiv grundades i Värnamo 1964 och har sedan dess skapat en betydande samling av konst knuten till Småland. Sedan 2011 ryms Konstarkivets utställningsverksamhet och samling på omkring 1500 verk i Studiearkivet på Vandalorum.

Besök även restaurang Syltan och designshopen!

UTSTÄLLNINGAR SOMMAR/HÖST 2015:

BYGGSTENAR:

Bruno Mathsson, Ditte Hammerstrøm, Sigurður Gústafsson Utställning i Lada 1, 4.7-1.11 Sommarens stora utställning låter tre banbrytande nordiska möbelformgivare från olika generationer samspela. Formgivarna, som för första gången ställs ut gemensamt, har alla med stor framgång utforskat och utmanat relationen mellan design, arkitektur och konst.

25 KVADRAT:

25 arkitekter tolkar Attefall Utställning + skapande verkstad i Galleriet, 13.6-18.8 I sommar visar 25 framstående svenska arkitektkontor hur ett attefallshus kan se ut - ett 25 m2 stort hus som inte kräver bygglov. Utställningen rymmer även en öppen arkitektstudio där besökare i alla åldrar ges möjlighet att skapa egna hus i två och tre dimensioner.

MAJA SPASOVA

Utställning i Lada 2, 13.6-30.8 Vandalorum och Smålands Konstarkiv presenterar en ny soloutställning med den uppmärksammade bulgarisk-svenska konstnären Maja Spasova. Hon visar bl.a. den monumentala installationen RUBY samt utomhusverket ATTENTION! YOU ARE LEAVING THE HUMAN ZONE.

CLAESSON KOIVISTO RUNE:

Bruno Mathsson-priset 2015 Utställning i Galleriet, 29.8-1.11 Stockholms-baserade Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune har sedan 1990-talet varit ett kraftfält i svensk och internationell arkitektur och formgivning. I år tilldelas de Bruno Mathsson-priset, ett av de stora formgivningsprisen i Norden.

ANN BÖTTCHER

Utställning i Lada 2, 12.9-29.11 Genom intrikata teckningar, kollage och textilt hantverk gör konstnären Ann Böttcher en subjektiv undersökning av hur granen, främst via konst och litteratur, kommit att användas som en svensk symbol och identitetsbärare. I utställningen, som är ett samarbete mellan Smålands Konstarkiv och Vandalorum, fördjupar hon sig även i den småländska kontexten.

Populärt just nu