Typ

Pressmeddelande

TuristguideSverige.se är ett världsomspännande nätverk av hemsidor som verkar för att sätta Sverige på världskartan. Hos oss finner man allting man behöver veta om Sverige, innan man besöker vårt vackra land. Vi har ställt frågan, ”Vad förknippar du med Sverige?” till mer än 6 500 personer i vårt nätverk, och här kommer svaret.

Är Sverige enbart ett avlångt land i Norr - som är kallt, snöigt och dyrt, men med ett vackert landskap? Eller är det ett land i Europa där det finns massor av blondiner som lyssnar på ABBA medan de rattar sin Volvo? Är älgar det enda djuret som finns i skogarna och älskar vi svenskar verkligen bara vintersport och choklad? Eller kan man till och med sträcka sig så långt att säga att Sverige är Zlatan Ibrahimovic?

TuristguideSverige.se har ställt frågan: Vad förknippar du med Sverige? i sitt utländska nätverk av hemsidor. Svaren har varit väldigt varierande beroende på vilket land de kommer ifrån. Medan Européerna gärna associerar Sverige som kallt, snöigt, rent, dyrt och med ett vackert landskap, drar tex amerikanarna gärna upp blondiner som en association. Merparten av alla svar som har inkommit associerar dock Sverige som ett kallt och snöigt land, men med en vacker natur. ”Det kanske är den allra vanligaste associationen, som även vi Svenskar håller med om, säger Martin Strandberg på TuristguideSverige.se”. Andra saker som Sverige också förknippas med är älgar, vår kungafamilj, mat, musik och en man vid namn Zlatan Ibrahimovic.

”Självklart kommer älgarna alltid att finnas med som något tyskarna förknippar vårt land med, säger Martin Strandberg på TuristguideSverige.se. Från dem har vi även fått svar som vår kungafamilj, som alltid är populär i Tyskland. Inte desto minde efter bröllopet mellan Victoria och Daniel som sändes världen över.” Dessutom gillar tyskarna vår bländande natur/landskap och de fantastiska campingmöjligheterna som Sverige har att erbjuda. IKEA är en annan sak som tyskarna gärna nämner.

Vi har även fått några konkreta svar på personer och musik som visar att Sverige inte enbart kan bidra med vackra och snöiga landskap. Av de svaren som sticker ut allra mest är kanske en viss Zlatan Ibrahimovic. Var sjunde Italienare har svarat att de förknippar Sverige med Zlatan Ibrahimovic. Martin Strandberg menar att ”Det här visar kanske på att i det fotbollstokiga Italien, är Zlatan kanske den allra största. Det är inte bara medierna här hemma som skriver om honom, utan även de Italienska sporttidningarna matar daglien ut information om vår Supersvensk”. När vi ändå är inne på kända svenska personer, så har vi fått svar som Stieg Larsson/Lisbeth Salander och Robyn. 3 personer som har slagit igenom ordentligt under de senaste åren.

Vissa företag har också nämnts vid namn, och självklart är det de stora jättarna - IKEA, HM och Volvo som förknippas med Sverige. Desto roligare, och kanske lite mera otippat är att vi även har fått svar som tex modéföretaget Acne, som har tagit USA med storm.

Att regeringen satsade ca 50 miljoner på lanseringen av Sverige som Europas nya matland verkar ha gett resultat. Många Européer har bland annat associerat Sverige som ett land med god mat. Medan vi även har fått svar som Swedish meatballs och ”smoergårdsbord”.

Nedan följer en topp 3 lista för respektive land. Se även www.turistguidesverige.se

Norge
1. Billigt
2. Vackert landskap
3. Bra musik

Danmark
1. Snö
2. Skidåkning och Vintersport
3. Camping och det vackra Landskapet

Tyskland
1. Vackert landskap och Älgar
2. Kungligheter och Camping
3. Skidåkning och Snö

USA
1. Snö och Vintersport
2. Kallt
3. Blondiner och Volvo

Spanien
1. Kallt och snöigt
2. Hög välfärd och dyrt
3. Rent och blondiner

Italien
1. Kallt och snöigt
2. Blondiner och vackra landskap
3. Zlatan Ibrahimovic

Finland
1. Välfärd
2. Stockholm
3. Vintersport

Polen
1. Dyrt och höga skatter
2. Vackra landskap
3. Stockholm

Frankrike
1. Kallt och snöigt
2. Dyrt och vackra landskap
3. Blondiner

Storbritannien
1. Snö och skidåkning
2. Dyrt/Höga skatter
3. Kallt

Populärt just nu