Typ

Fotografiska Museet

Fotografiska är inget vanligt museum, det är också en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser i dåtid, nutid och framtid.

Fotografiska visar samtida fotografi när det är som bäst, museet har fyra större utställningar per år samt tjugo stycken mindre. Här samsas internationella världsfotografer med mindre kända lokala förmågor. Utställningarna ska visa både smal och bred fotokonst som berör och ifrågasätter.

Fotografiska arbetar med att förvärva en egen permanent samling. En av museets målsättningar är även att sprida svensk fotokonst utomlands.

Museet ligger i ett f.d. tullhus ritat av Ferdinand Boberg uppfört mellan åren 1906-1910. Utställningsytan är 2500 kvadratmeter och

I huset ligger Fotografiska Galleriet, ett fristående galleri som visar och säljer samtida fotografi. Galleriet är ansvarigt för konsten på restaurang Pontus! i Stockholm.

Fotografiska Akademin erbjuder utbildningar och workshops för både amatörer och professionella fotografer.

Restaurangen på plan två har Stockholms bästa utsikt med sina stora panoramafönster ut mot Skeppsholmen.

Efter att ha varit öppet i endast fem månader belönades Fotografiska med Stora Turism Priset 2010.

Stora Turismpriset belönar föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige.

– Man blir imponerad av entusiasmen och drivkraften hos Fotografiska. Det är härligt att en världskänd och tongivande attraktion har fått en själ och skepnad inom loppet av bara ett halvår. Det är minst sagt värt en eloge och årets utmärkelse, säger Björn Eriksson, f.d. rikspolischef och nuvarande ordförande i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Juryns fullständiga motivering lyder:
”På mycket kort tid har Fotografiska skapat en svensk världsattraktion i Stockholm. Genom en djärv och nyskapande satsning på fotografiets möjligheter som medium har de skapat publikdragande utställningar, en mötesplats för kunskap och upplevelser samt utbildningar.”

Populärt just nu